Wie is Jess Thorup, de nieuwe trainer van AA Gent?

0
Jess Thorup FC Mydtjylland
Twitter @fcmydtjylland

Jess Thorup is door KAA Gent aangesteld als nieuwe trainer. De 48-jarige Deen is in België nog onbekend, maar groeide de laatste jaren in eigen land uit tot een zeer gewaardeerde trainer. En daar zijn verschillende redenen voor …

De voetbalcarrière van Jens Thorup speelde zich grotendeels af bij twee Deense clubs. De aanvaller was allesbehalve een goalgetter, maar wel een echte winner volgens voormalige ploegmaats. Bij zijn profdebuut bij Odense BK in 1989 promoveerde hij naar de hoogste afdeling in Denemarken, de Superligaen.

Later won hij met die club twee bekers. In zijn laatste jaar bij Odense BK stuntte de ploeg zich voorbij Real Madrid naar de kwartfinale in de UEFA Cup.


Esbjerg fB: speler en trainer

Na zeven seizoenen trok Thorup naar het buitenland, maar na enkele jaren in Duitsland en Oostenrijk tekent de Deen terug bij een club uit zijn thuisland, Esbjerg fB. Ook daar zou hij uiteindelijk zeven seizoenen blijven.

Na een kort avontuur in Noorwegen keert Thorup in 2006 terug naar Esbjerg fB om er assistent-coach te worden. Dat zou de voormalige student boekhouden en marketing vijf jaar lang blijven, op drie wedstrijden als interim-trainer na.

Van degradatie naar Trainer van het Jaar

In maart 2011 wordt de dan 41-jarige Deen voor het eerst echt hoofdtrainer. Hij krijgt de haast onmogelijke opdracht om met Esbjerg fB de degradatie te vermijden. De club staat op dat moment troosteloos laatste in de Superligean met 16 op 63. Bovendien is uitblinker Jesper Jørgensen halverwege het seizoen vertrokken naar AA Gent.

Thorup leidt de club naar 17 op 34, maar dat is net niet genoeg om de degradatie te vermijden. Het zal later wel het begin blijken van zijn succesvolle trainerscarrière. Het jaar erna promoveert hij met maar liefst 17 punten voorsprong. Esbjerg fB mist zijn terugkeer op het hoogste niveau niet met een vierde plaats in de competitie en winst in de beker. Thorup wordt dat jaar Trainer van het Jaar in Denemarken.


Brons op EK U21 met Denemarken

Na de successen met Esbjerg fB neemt Jess Thorup een verrassende beslissing. Hij gaat voor twee jaar aan de slag bij de Deense U21.

Met de gouden generatie met onder andere Andreas Christensen, Viktor Fischer, Pione Sisto, Pierre-Emile Højbjerg en Yussuf Poulsen bereikt hij de halve finale op het EK 21.

Ruzie met Van der Vaart

In 2015 plukt de Deense topclub FC Midtjylland Thorup weg. De club is juist kampioen geworden en droomt van een eerste deelname aan de Champions League. Dat lukt nipt niet, maar in de Europe League verslaan de Denen wel onder andere Southampton, Manchester United én Club Brugge. In de competitie strandt de club op een derde plaats.


FC Midtjylland droomt van meer en verrast op de transfermarkt met de komst van Rafael van der Vaart. De Nederlandse vedette verwacht dat de ploeg rond hem gebouwd wordt, maar presteert niet voldoende. Na een vierde plaats in het seizoen 2016 – 2017 is Thorup het beu.

Sanneh kopt FC Midtjylland naar titel

Het jaar erop zal Van der Vaart nog welgeteld zes minuten spelen in de competitie. De gok van Thorup pakt goed uit want FC Midtjylland wordt vorig jaar voor de tweede keer in zijn bestaan landskampioen.

Na een tweede plaats in de reguliere competitie domineert de ploeg de play-offs met een indrukwekkende 25 op 30. Twee speeldagen voor het einde komt FC Midtjylland voor het eerst op kop. Het klopt titelconcurrent en leider Brøndby IF in eigen huis met 0-1. Doelpuntenmaker van dienst is Bubacarr Sanneh, de Gambiaan die het begin 2018 kocht voor 200.000 euro en waar RSC Anderlecht een half jaar later 8 miljoen euro zou voor betalen.

Beste aanval en beste verdediging

Het beloofde dit jaar een moeilijk jaar te worden voor de titelverdediger. FC Midtjylland verkocht namelijk voor meer dan 20 miljoen euro aan spelers en gaf zelf maar zo’n 7 miljoen euro uit.

Toch staan de troepen van Jess Thorup, die dit jaar zijn contract nog verlengde, na twaalf speeldagen op kop. Midtjylland verloor nog maar één keer en heeft de beste aanval en beste verdediging van de Superligaen. Reden genoeg voor Ivan De Witte en Michel Louwagie om de 48-jarige Deen te overhalen om naar de België te komen. Bij AA Gent tekende hij een contract tot 2021.

Velkommen, Jess Thorup!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reageer hier!
Geef hier je naam in