Thorup over Andrijasevic, Awoniyi, Neto, Koita, Raskin, Kaminski én Sörloth

1
Jess Thorup winterstage KAA Gent Oliva
Bron: Twitter @kaagent

KAA Gent werkt momenteel in Spanje zijn winterstage af. Daar wil Jess Thorup de basis leggen om toch nog een ticket voor play-off 1 in de wacht te slepen. Dat doet hij wel met een beperkte spelersgroep. In Het Laatste Nieuws geeft de Deense trainer uitleg bij zijn keuzes.

“In het begin waren we met 32”, legt Thorup uit. “Met zo’n grote groep is het moeilijk om een team uit te bouwen. Het grootste deel is niet tevreden, omdat ik slechts één derde van hen kan laten spelen. Dat maakt dat je heel veel werk hebt met de rest van de groep, in zoverre zelfs dat je meer op hen moet gaan focussen dan op de jongens die de resultaten moeten neerzetten.”

Naar het trainingskamp in Oliva pakte de trainer echter maar 24 spelers mee. “Op dit moment zijn we evenwel met twee of drie man minder dan ik eigenlijk zou willen. Je moet ook voorbereid zijn op blessures en schorsingen. 26 spelers, drie keepers incluis, zou ideaal zijn”, gaat Thorup verder in Het Laatste Nieuws. Het ziet er dus naar uit dat Michel Louwagie nog op zoek moet naar versterking.

Oplossing voor Andrijasevic en Awoniyi?

Een van de spelers die niet meer in de plannen van de Deen passen is recordaankoop Franko Andrijasevic. “Ik kwam met de voorzitter en Michel Louwagie overeen dat sommige spelers geen deel uitmaken van onze toekomstplannen. Andrijasevic is er daar één van, hij weet dat trouwens al een tijdje”, is Thorup eerlijk. Een uitleenbeurt of verkoop lijkt de ideale oplossing, al ligt dat niet voor de hand.

Een andere situatie is die van Taiwo Awoniyi. De Nigeriaan wordt gehuurd van Liverpool en kwam met veel verwachtingen naar KAA Gent. “Als je gehuurd wordt en je bent geen nummer één bent op je positie, is het beter dat je vertrekt. Dan heb ik liever iemand die echt deel uitmaakt van de club”, laat Thorup duidelijk weten.

Jess Thorup KAA Gent
Jess Thorup

Neto mag KAA Gent verlaten

Een speciaal geval is Renato Neto. De Braziliaan behoort tot het meubilair van de Buffalo’s, maar blijft sukkelen met een aanslepende knieblessure. Jess Thorup liet de middenvelder dan ook weten dat hij vrij is om zijn carrière elders voort te zetten.

“Ik had kort voor ons vertrek een gesprek met Renato”, zucht Thorup. “Dat was een heel zwaar moment voor mij. Ik weet wat hij betekend heeft voor de club, ik weet ook hoeveel hij van de club houdt. Hij antwoordde me dat hij ook niet verwacht had dat de revalidatie na die knieoperatie zo lang zou duren.”

“Hij haalde niet meer het niveau om deel uit te maken van AA Gent. Hem laten blijven om te blijven, is niet wat ik wil en niet wat hij wil. Daarom heb ik hem ook laten weten dat het hem vrij staat te doen wat hij wil. Ik hoop dat hij zijn profcarrière elders nog kan voortzetten. Op dit moment heeft hij niets, maar ik hoop dat hij iets vindt”, schept de trainer duidelijkheid.

Renato Neto AA Gent
Renato Neto

Uitleenbeurt voor Raskin en Koita?

Veel fans keken vreemd op toen bekend raakte dat ook de talentvolle jongeren Nicolas Raskin en Abou Koita niet mee op het vliegtuig waren gestapt naar Spanje. Thorup ziet voor hen wel degelijk nog een toekomst bij KAA Gent, maar hoopt dat ze eerst elders speelminuten kunnen opdoen.

“De enige reden waarom ze hier niet zijn, is dat er misschien iets gaat gebeuren met hen. Zij hebben niet zoveel minuten gekregen. Om een volgende stap te zetten, moeten zij spelen. Ik hoop voor hen dat er iets komt”, verduidelijkt Thorup in Het Laatste Nieuws.

Nicolas Raskin Abou Koita KAA Gent Matias Lloci
Nicolas Raskin en Abou Koita (Bron: kaagent.be)

“Hebben nog een keeper nodig”

Op inkomend vlak is er nog geen enkele transfer van KAA Gent definitief. De deal met Thomas Kaminski leek rond, maar een lichte blessure gooide voorlopig roet in het eten. Toch is volgen Thorup een nieuwe keeper nodig om de rest van het seizoen aan te vatten.

“Binnen de club waren we het erover eens dat er een andere keeper moest komen als Kalinic vertrok. Niet omdat we niet rekenen op Thoelen of Coosemans. Colin heeft veel matchen op zijn teller, hij kent de competitie. Yannick speelde vier of vijf goeie matchen en misschien eentje die wat minder was, maar hij toonde dat hij bekwaam is. Maar als we de top willen spelen en Europa in willen, hebben we nog een andere keeper nodig. Dat is me zo van in het begin gezegd door de club”, blijft hij op de vlakte over Kaminski.

Thorup over Yaremchuk

Het grootste probleem van KAA Gent voor nieuwjaar bleef echter de efficiëntie. De spitsen vonden te moeilijk de weg naar het doel en dus kijkt de ploeg vooral daar naar versterking.

“Jullie hebben het vaak over het feit dat Yaremchuk niet veel scoort, maar ik ben niet ontevreden over zijn prestaties. Alleen goals maken is een probleem. Met wat meer geluk én kwaliteit had hij er zeker tien kunnen maken. Dan is de vraag of je iemand moet aantrekken om hem te vervangen, of iemand om hem te helpen.”

“Twee offensieve speler halen”

“Het belangrijkste voor mij is dat er offensieve kwaliteit bijkomt. Het moeten spelers zijn die het team metéén kunnen helpen. En hopelijk komen ze zo snel mogelijk”, gaat Thorup verder. “Om eerlijk te zijn, wil ik er graag twee offensieve spelers bij. In de rest van de ploeg zit het wel goed.”

“Sørloth? Is wat we nodig hebben”

Een van de namen die genoemd wordt als mogelijke versterking is die van Alexander Sørloth. De Noorse aanvaller speelde nog onder Thorup in Denemarken. Bij Crystal Palace slaagt hij er, ondanks een transferprijs van zo’n 10 miljoen euro, niet in om door te breken.

“Ik zag dat hij zaterdag speelde voor Palace. Bad news“, lacht Thorup. De Noorse aanvaller mocht in de FA Cup tegen vierdeklasser Grimsby Town inderdaad een uur meedoen. In de competitie valt hij echter al drie speeldagen buiten de kern van Roy Hodgson.

“Als je iemand als Sörloth aantrekt, zal hij zich makkelijk kunnen aanpassen. Hij weet wat het betekent om in het buitenland te voetballen, hij weet wat het betekent om tegen grote, sterke verdedigers te spelen. Hij kan power, snelheid en hopelijk ook goals brengen. En dat is wat wij nu nodig hebben”, besluit Thorup.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reageer hier!
Geef hier je naam in