Gentse wintertransfers: een schot in de (voetbal)roos

0
wintertransfers
Thomas Kaminski, Roman Bezus en Alexander Sørloth

KAA Gent en oefenmeester Jess Thorup gingen deze winter op zoek naar drie gerichte versterkingen. Een doelman, een middenvelder en een spits waren de speerpunten van het Gentse transferbeleid. Alle drie de posities werden uiteindelijk opgevuld. En of de wintertransfers een versterking zijn gebleken!

Doelman: Thomas Kaminski

Laten we beginnen bij de nieuwe man tussen de Gentse palen. Thomas Kaminski tekende, met de nodige moeite, al redelijk vroeg in de wintermercato voor Gent. Dat was ook nodig, want eerste doelman Lovre Kalinic zette het nog vroeger in de mercato op een lopen richting de Engelse Championship.

Maar Thomas Kaminski bezweek niet onder de druk om de verdiensten van Lovre Kalinic bij Gent op zich te pakken. Meer nog, hij bleek al meteen van goudwaarde. Hij debuteerde met een clean sheet tegen Anderlecht, waardoor Gent zich opnieuw in de top 6 hees en ook afgelopen zondag hield hij Club Brugge meermaals van de winnende treffer.

Maar misschien wel zijn grootste verdienste tot dusver is het bereiken van de bekerfinale. De doelman speelde in de halve finale van de Beker van België een glansrol in de beslissende strafschoppenreeks tegen Oostende met drie gestopte penalty’s. Hij zorgde er bijna eigenhandig voor dat Gent zo voor het eerst sinds 2010 opnieuw de bekerfinale mag spelen.

“Hij stuurt iedereen, heeft goeie voeten én blijkt een uitstekende penaltypakker. (lacht) Wij willen voetballen van achteruit. Met Thomas als beginpunt lukt dat zeker.”

~Jess Thorup over Kaminski in Sport/Voetbalmagazine

Middenvelder: Roman Bezus

De volgende nieuwkomer drukte nog niet zijn stempel zoals Kaminski dat deed, maar daar is enige verklaring voor. Bezus kwam namelijk pas op het einde van de wintermercato naar Gent en speelde nog maar drie wedstrijden mee, waarvan één invalbeurt.

En toch toonde de Oekraïner zich al een aanwinst voor het Gentse middenveld. Met zijn grote actieradius kan hij de komende maanden een steunpilaar worden in het geraamte van het team.

Bovendien speelde ook Bezus een meer dan verdienstelijke rol in het bereiken van de bekerfinale. In de return tegen Oostende kopte hij de 2-2-gelijkmaker in doel, waardoor Gent alsnog verlengingen en later penalty’s afdwong. Tot slot schoot hij ook nog eens de winnende strafschop tegen de touwen.

“Bezus viel ons op bij STVV, door zijn overzicht én teamdenken, ook bij balverlies. Zijn volgende stap is nu meer scoren en nog beslissender worden.”

~Jess Thorup over Bezus in Sport/Voetbalmagazine

Aanvaller: Alexander Sørloth 

De Noor met de moeilijke naam was een must have voor coach Thorup. De twee werkten al samen bij FC Midtjylland en Thorup kende de kwaliteiten van de spits.

De Buffalo-coach lijkt wel een neus te hebben voor kwaliteit en directe versterkingen want ook Sørloth bleek een schot in de roos. De Noor scoorde meteen bij zij debuut tegen Anderlecht en zorgde met een doelpunt mee voor de ommekeer tegen Oostende in de beker. Zijn laatste wapenfeit was de assist voor de 0-1 van David tegen Club Brugge.

Met zijn kracht, technische finesse en scorend vermogen zullen de Buffalo-supporters de komende maanden nog veel plezier beleven aan de aanvaller. Bij Gent beseffen ze nu al hoe jammer het is dat ze Sørloth na dit seizoen opnieuw moeten afstaan aan zijn moederclub Crystal Palace.

“Ik werkte al samen met Alex en volgde zijn ontwikkeling. Ik belde hem en hoorde daarbij toevallig dat de deur op een kier stond voor een verhuur. Ik wist dat hij, door zijn opportunisme en werkkracht, onze missing link kon vormen.”

~Jess Thorup over Sørloth in Sport/Voetbalmagazine

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reageer hier!
Geef hier je naam in