Hoe zal Thorup Gent laten spelen? Deense journalisten geven uitleg

1
Thorup Gent Ghelamco

Jess Thorup is een kleine week aan de slag als trainer van AA Gent. De Deen is in België voor de meeste fan een grote onbekende. Wij legden ons uur te luisteren bij twee Deense journalisten die de nieuwe coach van Gent goed kennen.

Over de kwaliteiten van Thorup als trainer zijn de twee voetbaljournalisten unaniem enthousiast. De resultaten van de Deen spreken dan ook voor zich. “Met Midtjylland behaalde hij gemiddeld 1,91 punten per wedstrijden, een record voor de club en de vierde beste prestatie ooit voor een trainer in de Deense Superliga”, zegt Jørn Just Kristensen van de lokale krant Herning Folkeblad.

Spelsysteem aanpassen

Over het systeem waarin Jess Thorup AA Gent zal laten spelen is al veel geschreven. Op veel plaatsen verscheen al snel dat de coach zijn ploeg het liefst in een 3-4-3 laat spelen, maar klopt niet volgens Kenneth Jensen, journalist voor tipsbladet.dk.

“Zijn grootste kwaliteit is zijn mogelijkheid om het spelsysteem aan te passen. Thorup is niet iemand die vast hangt aan één bepaalde tactiek. Hij kan zijn systeem aanpassen afhankelijk van welke voetbal de club wil spelen en welke spelers hij ter beschikking heeft”, legt hij uit.

3-4-3, 4-3-3, 3-5-2 of 4-2-3-1?

Thorup trainde tot nu toe drie clubs in zijn loopbaan. “Bij zijn eerste club Esbjerg fB speelde hij op een ander systeem dan bij de Deense U21. Daar koos hij bijvoorbeeld voor een 4-2-3-1 met veel balbezit. Bij Midtjylland koos hij aanvankelijk voor aanvallend werkvoetbal met veel aandacht voor stilstaande fases, maar later paste hij zijn tactiek aan”, roemt Jensen de polyvalente Deen.

“Hij is tactisch heel goed geschoold en kent alles wat een topcoach moet kennen”, treedt Kristensen hem bij. “Hij neemt graag het initiatief in een wedstrijd, met veel balbezit en hoge pressing bij balverlies. Maar hij is pragmatisch genoeg om van tactiek te veranderen als die niet werkt. Thorup wil vooral winnen.”

“Sterktes en zwaktes van spelers kennen”

Welke tactiek hij AA Gent zal toepassen, is dus moeilijk te voorspellen. “Hij zal zo snel mogelijk de sterktes en zwaktes van zijn kern evalueren en de mening vragen van zijn assistenten”, gaat Kristensen verder. “Persoonlijk denk ik dat 4-3-3 zijn favoriete systeem is, zoals gezegd is hij tactisch heel flexibel.”

Daarin schuilt volgens Jensen ook wel het gevaar. “Hoeveel tijd zal Gent Thorup gunnen, zeker nu hij in het midden van het seizoen gehaald is?”, vraagt hij zich af. “Het is iemand die zich altijd geeft voor de ploeg waar hij bij zit, dus op dat vlak verwacht ik geen problemen.”

“Rust en stabiliteit brengen bij AA Gent”

Ook Kristensen roemt het rustige karakter van de Deense succescoach. “Hij is geen dictator, maar een moderne leider die luistert naar zijn staf. Thorup is kalm, intelligent en doordacht en zal niet staan springen langs de lijn”, zegt de voetbaljournalist. “Misschien dat de fans die energie en passie wat zullen missen op sommige momenten.”

Zijn collega ziet alleen maar voordelen in het kalme karakter van Thorup. “Hij is zeer beleefd en down to earth. Spelers lijken die stijl te waarderen en graag met hem te werken. Thorup zal rust en stabiliteit brengen bij AA Gent”, besluit Jensen.

1 REACTIE

  1. Hopelijk vatten de spelers zijn rustigheid tijdens de match niet op als dat ze het rustig mogen doen, maar verder heb ik er wel vertrouwen in. Denk dat hij spelers wel naar een hoger niveau kan brengen. Hij heeft toch ook bij zijn vorige ploegen veel spelers snel met winst kunnen verkopen, al kan dat ook aan de goede scouting van Mydtjylland liggen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reageer hier!
Geef hier je naam in