Gent stoot simpel door, eerste clean sheet is binnen!

0
GntLarnaca
Bron: Twitter KAA Gent

AA Gent heeft makkelijk afstand genomen van het Cypriotische AEK Larnaca. De Buffalo’s deden vooral in de tweede helft wat er van hen verwacht werd én bovendien heeft Thomas Kaminski die felbegeerde eerste clean sheet te pakken. Hier kan weer op gebouwd worden.

AA Gent-coach Jess Thorup deed wat iedereen al even had verwacht. Hij posteerde tegen het Cypriotische AEK Larnaca twee torens voorin: Laurent Depoitre en Roman Yaremchuk. Een combinatie die wel wat zou moeten opbrengen, daar keek iedereen naar uit in de Ghelamco Arena en ver daarbuiten.

Maar veel viel er niet te zien in de beginfase: 1-1 is nu ook niet meteen een goede uitgangspositie. Al wisten de Buffalo’s ook: de Cyprioten moesten komen. De thuisploeg bleek echter de betere in het strooien van foute passes en het maken van foute keuzes. Ook de defensie leek soms op zoek naar organisatie. Maar Kaminski moest eigenlijk weinig werk verrichten.

Na een kwartiertje voetballen kreeg de thuisploeg wat meer greep op de wedstrijd. Het samenspel liep een stuk vlotter en Yaremchuk begon door de Cypriotische defensie te snijden. Na een klein half uurtje voetballen had dat een strafschop moeten opleveren, maar de Zweed trok ten onrechte geel voor de Oekraïense spits.

Het was voor de thuisploeg wel meteen het sein om het gaspedaal in te drukken. Larnaca moest achteruit en kwam voor de rust nog amper voor het eigen doel weg. Op aangeven van Asare kon Yaremchuk nog aanleggen, maar zijn schot werd afgeblokt in corner. De Buffalo’s kregen nog zo’n momenten via Dejaegere en Yaremchuk, maar scoren lukte niet.

En dat zou hen bijna zuur uitkomen na de pauze, want in de catacomben van de Ghelamco Arena hadden ze hun tweede adem gevonden. Ze wisten immers ook dat één doelpunt van hen noodzakelijk was om hier de kwalificatie te komen raken. Kaminski moest tot twee keer toe ingrijpen. AA Gent ging er zowaar van bibberen.

De Buffalo’s werden echter bevrijd door ‘Lolo’. De comeback-spits van AA Gent werd onvoldoende bewaakt na een hoekschop van Odjidja. Lustig devieerde die aan de eerste paal en nadien kon, van aan de zestien, Depoitre aanleggen en zo de 1-0 in de kruising jagen. Eindelijk die voorsprong voor de thuisploeg. Het werd eens tijd.

En dat doelpunt werkte bevrijdend, want niet veel later zou de doelpuntenmaker ook assist-gever worden. Al liet Mikael Lustig de wenkende kans liggen. In de slotfase dikte Jonathan David, topschutter op de Gold Cup met zes doelpunten, de score nog aan tot drie tegen zero. Zo gaan de Buffalo’s al bij al makkelijk naar de Play Offs van de Europa League.

Daarin zal het uitkomen tegen het Kroatische Rijeka. De ploeg won, opnieuw met 2-0, van Aberdeen. Dat deed het ook al in de heenwedstrijd. Rijeka was enkele jaren geleden nog tegenstander van Standard. De Buffalo’s spelen volgende week een thuiswedstrijd, in de laatste week van augustus reizen ze richting Kroatië.

Nog dit: voor een spits is het belangrijk om snel een doelpunt te hebben, waar dan weer verder op gebouwd kan worden. Voor een doelpunt is een clean sheet dat. Thomas Kaminski heeft, voor het eerst in zeven wedstrijden, de nul kunnen houden met heel de defensie. Ook hier zal even op geklonken worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reageer hier!
Geef hier je naam in