Buffalo’s keren het tij: bekerfinale is binnen!

1
Croky Cup logo Beker loting kwartfinale

Gent heeft de klus geklaard: het versloeg KV Oostende en staat in de bekerfinale op 1 mei in het Koning Boudewijnstadion. De Buffalo’s kwamen uit een benarde situatie terug en hadden strafschoppen nodig om te zegevieren. De beslissende penalty werd genomen door debutant Roman Bezus.

Met de twee uitdoelpunten in de heenwedstrijd had KV Oostende een betere uitgangspositie en dat besefte ook Gent-coach Jess Thorup. Hij koos voorzichtig voor een vijfmansverdediging. Een andere noemenswaardige keuze was die voor de debuterende Roman Bezus. De Oekraïner kwam deze wintermercato over van Sint-Truiden, dat nota bene in de kwartfinale met 1-3 werd uitgeschakeld door Gent. Alsnog mocht Bezus dus proeven van bekervoetbal.

Vroege tegengoal

In het wedstrijdbegin lieten de Gentenaren niets aan het toeval over en kozen ze meteen voor de aanval. Toch viel het vroege openingsdoelpunt aan de overkant. Nicolas Lombaerts kopte een hoekschop door en niemand minder dan Tom De Sutter stond op de juiste plek aan de tweede paal: 1-0. Na de tegengoal kwamen de creatieve acties van de Oostendse kant. Dan moest Tom De Sutter plots geblesseerd afhaken. De doelpuntenmaker moest naar de kant: aderlating voor de aanval van het team Gert Verheyen, zou je denken. Maar niets was minder waar: de vervanger heette Fashion Sakala en zorgde enkele minuten later al meteen voor een doelpunt. Jordi Vanlerberghe reet de Gentse verdediging open met een splijtende pass en zette zo Sakala alleen voor Kaminski. De Zambiaan krulde de bal in de verste hoek en plaatste zo een groot vraagteken achter de bekerambities van de Buffalo’s.

Ommekeer in slotminuten

Het moest dus in de tweede helft gebeuren voor de mannen van Thorup. Het balbezit was voor Gent en het voetbal ging heel de tijd in dezelfde richting, maar het duurde lang vooraleer de Buffalo’s de goal wisten te staan. Sorloth probeerde het in twee tijden en Chakvetadze ondernam een poging van op afstand, maar William Dutoit bewees tot tweemaal toe zijn waarde. De uitschakeling hing Gent boven het hoofd, maar in het slot gebeurde het dan toch: De Noor Sørloth bewees nogmaals zijn waarde en knalde de bal in de korte hoek via de paal tegen de touwen: 1-2. De blessuretijd brak aan en Bezus zorgde zowaar voor een delirium wanneer hij de gelijkmaker in de rebound binnen kopte. Dutoit mocht de pluimen op zijn hoed steken voor de puike wedstrijd. Hij kon de eerste kopbal van Souquet nog afweren, maar de 2-2 en dus ook de verlengingen waren onvermijdelijk.

Bezus maakt winnende strafschop

Drie goede Gentse pogingen kregen we te zien in de verlengingen: bij een kopbalpoging van Yaremchuk ging Dutoit – weeral – goed plat. Na 120 minuten speeltijd kregen we strafschoppen. In die strafschoppenreeks was er een glansrol weggelegd voor Thomas Kaminski: hij pakte drie van de zes strafschoppen. Coopman, Milovic en Vandendriessche misten, maar ook Chakvetadze en David scoorden niet. Uiteindelijk bekroonde Roman Bezus zijn debuut met de beslissende strafschop. Dutoit raakte de bal nog, maar het mocht niet baten. KAA Gent speelt op 1 mei de bekerfinale tegen KV Mechelen.

OPSTELLINGEN:

KV Oostende: Dutoit, Faes, Milovic, Lombaerts, De Bock (’87 Bataille), Nouri, Vanlerberghe, Vandendriessche, Canesin (‘101 Boonen), De Sutter (’31 Sakala), Zivkovic (’88 Coopman)

KAA Gent: Kaminski, Bronn, Rosted (’75 Dompé), Plastun (’38 Chakvetadze), Souquet (‘90+5 Derijck), Asare, Odjidja-Ofoe, Esiti (’61 David), Bezus, Sørloth, Yaremchuk

GELE KAARTEN: Vanlerberghe (’35), Dutoit (’51), Yaremchuk (’53), Odjidja-Ofoe (’71), Canesin (’80), Bataille (‘114)

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reageer hier!
Geef hier je naam in